Dieta traja 4 tedne, v tem času lahko izgubite do 4,5 kg. Namenjena je tistim, ki imajo težave s prebavo, zadrževanjem tekočine v telesu in učinkuje na suho, poškodovano kožo.
Solate so bogate z vlakninami, ki lajšajo delovanje črevesja. Obogatene so z vitamini A, B, E, z minerali, še posebej pa s kalijem, ki naravno preprečuje zadrževanje vode v telesu.
60% jedilnika je sestavljeno iz solate. Posezite po surovi zelenjavi, da s kuhanjam ne uničite vseh mineralov in vitaminov. Začinite jih z morsko soljo, po želji dodajte malo gorčice.
Seznam solat pri solatni dieti:
Pomlad: šparglji, blitva, koromač, borokoli, cikorija, maslena solata, fižol, grah, bob, paprika, paradižnik, redkev, stročji fižol.
Poletje: kumare, stročji fižol, jajčevec, paprika, grah, paradižnik, špinača, bučke
Jesen: rdeča pesa, artičoke, brstični ohrovt, cikorija, koromač (sladki janež), bučke
Zima: rdeča pesa, blitva, artičoke, korenček, ohrovt, cikorija, koromač, endivija, maslena solata, radič, repa, špinača, zelje, bučke
1. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka s tremi žlicami mueslija
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: solata iz stročnic, 40 gramov integralnega kruha, 200 gramov sadja
Večerja: predjed iz surove zelenjave v omaki (zelena solata, korenček, zelena), 150 gramov ribe pečene v foliji in začinjene z omako iz mete, solata iz endivije, 200 gramov sadja
2. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci
Malica: 200 gramov sadja
Kosilo: solata s papriko, 200 gramov sadja
Večerja: predjed iz mešane surove zelenjave (zelena solata, korenček, zelena), 50 gramov integralnega riža kuhanega in začinjenega z dvema paradižnikoma, 75 gramov kuhane zelenjave za francosko solato (korenček, grah, krompir), 1 žlico koruze iz konzerve, olivnim oljem in 200 gramov sadja
3. dan
Zajtrk: 1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: 100 gramov nemastnega mletega mesa, 200 gramov krompirja, 1 jajce, 70 gramov integralnih testenin začinjenih s svežim paradižnikom in nasekljano rukolo, 200 gramov sadja
Večerja: mešana solata iz rdečega radiča, paradižnika in kumar, 50 gramov na pari kuhane špinače, 200 gramov sadja
4. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka, 4 integralni prepečenci
Malica: 200 gramov sadja
Kosilo: 100 gramov nemastnega mletega mesa, 200 gramov krompirja, 1 jajce, 40 gramov integralnega kruha, 200 gramov sadja
Večerja: 50 gramov integralnega kruha, goveji zrezek z žara, zapečena zelenjava (jajčevec, bučke in rdeči radič), cikorija
5. dan
Zajtrk: 1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: riž s rdečim radičem, 200 gramov sadja
Večerja: mešana solata iz endivije, zelenega radiča in paradižnika, 150 gramov pečene ribe, zapečeni jajčeveci
6. dan
Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci
Malica: 200 gramov sadja
Kosilo: 100 gramov graha skuhanega v slani vodi in začinjenega z žličko tartarske omake, 1 kumara, 200 gramov sadja
Večerja: surova zelenjava, zelenjavna juha s 30 g stročnic in 30 gramov testenin ali riža, 200 gramov sadja
7. dan
Zajtrk:1 nemastni jogurt, 3 integralni prepečenci
Malica: 1 kozarec soka iz agrumov
Kosilo: 30 gramov integralne testenine začinjene s paradižnikovo omako in 50 gramov graha, 50 gramov šunke ali pršuta, 200 gramov sadne solate iz sezonskega sadja
Večerja: zelena solata, 2 trdo kuhani jajci, kuhana zelenjava (špinača, cvetača), 200 gramov sadja.